Kuldkollane gluteenivaba mullivahvel vahukoore, šokolaadikastme ja värviliste nonparellidega

Vahvel ja gluteen

Mida tähendab gluteen ja miks ta osadele inimestele ei sobi?

Gluteen on terviljavalk, mida leidub nisus, speltas, rukkis, odras🌾. Vahel ka kaeras, kui see ei ole puhtalt kasvatatud ja korjatud või on töötlemisel kasutatud samu masinaid, kus eelnimetatud teravilju. Tänu oma kleepjale konsistentsile aitab gluteen küpsetisi siduda ja annab neile pehme tekstuuri.

 

Samas on gluteen on valk, mida on väga raske seedida, seetõttu peaks gluteeni sisaldavaid teravilju enne tarbimist leotama, idandama või kääritama (nagu nt leiva küpsetamisel). Ehk nagu sa juba arvata võid, siis kõikvõimalikes teraviljatoodetes, mida oled harjunud poest ostma, nt leib, sai, koogid, küpsised, pasta, jahu ning lisaks ka magustoidud (jäätis, šokolaad, vahvlid)on gluteen sees.

 

Samas osa inimestest ei suuda aga gluteeni üldse seedida. Sagedamini esinevad sümptomid on kõhulahtisus, kõhupuhitus ning üldine raskustunne seedetraktis. Mida teha?

Gluteeni asemel

Tarvita gluteenivabasid teravilju, nt riisi, maisi, hirssi, tatart ja kinoad. Enamikes toidupoodides on lisaks müügil ka eraldi märgitusega gluteenivaba kaer. Kuigi gluteenitalumatust hinnatakse olevat 1% Eesti elanikest, oleme ka meie välja töötanud lahenduse gluteenitalumatusega magusasõpradele.

 

Mitmete katsetuste tulemusel, leidsime lahenduse riisi- ja maisijahust mullivahvli näol. Maitse on sama, konsistents ja väljanägemine samuti – aga mida pole – gluteen 🙂 Seega kui sina olid üks neist, kes enne ei saanud vahvlit osta, siis nüüd võid julgelt küsida Mullikast omale gluteenivaba vahvli! ❤️

 

Kui tahad rohkem teada gluteenist ja sinule sobivast asendusest, soovitan võtta ühendust toitumisnõustajaga. Näiteks üks vahva inimene, kes sind aidata saab toitumise (ja kokkamise) teemal on Triin Muiste. Rohkem lugemist tema sulest gluteeni teemal leiad siit. 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga